Web Tasarım Site Klasör Yapısı ve Dreamweaver Programında Site Tanımlama

Web Tasarım Site Klasör Yapısı ve Dreamweaver Programında Site Tanımlama

Herhangi bir sayfa oluşturmaya başlamadan önce bir Web sitesi hazırlamanın ilk adımı, bilgisayarınızda sitenin içinde yer alacak her şeyi içerecek olan klasörün oluşturulmasıdır. Bu işlem “yerel bir site tanımlamak” olarak adlandırılır. Yerel bir site tanımlamak size yerel ve web üzerindeki site arasında aynı yapıyı koruma imkânı sağlar. Bu da işlevsel bir site tasarımı ve bunun devamlılığı açısından çok önemlidir.

Klasör Yapısını Oluşturmak;

Elemanları daima yerel site klasörü içinde oluşturma ve aynı klasör içinde çalışma alışkanlığı edinmek gerekir. Bu alışkanlık bağlantılar, yollar ve dosya yönetimi konularının yönetimini kolaylaştırır. Yerel kök klasörünün adı, ilgili sitenin adı ya da sizin seçtiğiniz başka bir ad olabilir. Birden fazla site hazırlıyorsanız, siteleri birbirinden kolayca ayırmanızı sağlayacak açıklayıcı isimler seçmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Yerel kök klasörünün adı sadece dosya yönetimi açısından önemlidir ve sitenin ziyaretçileri tarafından görünmeyecektir.

site tanımlama

Siteniz içinde dosyalarınız ile çalışırken düzenli bir çalışma ortamı için, site klasörünüz içinde aşağıdaki alt klasörleri oluşturmalısınız.

image: Bu klasör sizin sitenizin içinde resimlerinizi barındıracağınız klasördür.

css: Css klasörü sitenizin içinde stil dosyalarınızı saklayacağınız klasördür.

varlıklar: Sitenizin içinde ham dosyalarınızı saklayacağınız (ileride kolay bulmanız için) klasördür. Bu klasörün içine fla, psd gibi sitenizi içinde direk olarak kullanılmayan, fakat çıktılarının kullanıldığı ham dosyaları yerleştirebilirsiniz. Klasörlerinizi adlandırırken Türkçe karakter kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Bu klasörde oluşturacağınız alt klasör ve doya isimlerinde ;

Türkçe karakter ( ı,İ,ç,ğ,ö,ş,ü gibi ) kullanılmamalıdır,

Büyük harf kullanılmamalıdır,

Dosya adı birden fazla kelimeden oluşuyorsa, boşluk kullanılmamalıdır. Örneğin “sirket profili ” yerine “sirket_profili” şeklinde olmalıdır.

Site Tanımlamak;

Dreamweaver’daki en güzel özelliklerden birisi bu. Site tanımlama işlemi sayesinde web siteleri oluştururken kullandığımız tüm dosyaları düzenli bir şekilde organize etme ve dosyalarımızda sorunsuz bir şekilde isim değiştirme, taşıma, çoğaltma işlemleri yapabiliyoruz.

Site tanımlamak için Site menüsünden New Site komutunu seçin.

site tanımlama

 

Buradaki pencerede çeşitli ayarları yapmamız gerekiyor. Önemli olanları aşağıda bulabilirsiniz:

Site Name: Bu alana sitenizi tanıtacak özel bir isim vermemiz gerekiyor.

Local Site Folder: Bu alana web sitemizi barındıran klasör bilgisayarda neredeyse orayı gösteriyoruz.

site tanımlama

Bu şekilde sitemizi tanımladıktan sonra Files panelinden (eğer açık değilse F8 ile açılabilir) web sitemizi oluşturan dosyaları görüntüleyebilir,

İsim değiştirme, taşıma, yeni klasör oluşturma gibi işlemleri sitenin link yapısını bozmadan halledebiliriz.

Faydalı olması dileğiyle.

Yorumlar

Yorum Yap